Leren als gewoonte: Hoe maak je een gewoonte van een voornemen?
Goede voornemens lukken meestal de eerste twee weken, maar daarna….. Hoe maak je van je voornemen een gewoonte? Wil je het gedegen aanpakken en heb je hulp nodig om op gang te komen? Volg dan alle acties. Houd je meer van kort en krachtig? Volg dan de acties 1, 3, 5 en 10.
Actie 1: Focus: start simpel en klein
Focus op één nieuwe gewoonte. Houd die eenvoudig, dan blijf je makkelijker gemotiveerd. Wil je meer tijd vrij maken voor reflectie op je werk? Start dan met één keer per week een kwartiertje op een vast moment. Dat verlaagt de drempel en zo heb je een begin.
Actie 2: Maak het concreet, positief en actiegericht
Maak je voornemen concreet en richt je op wat je wilt. Formuleer een positieve actie. Bijvoorbeeld om één keer per week op één casus uit je werk te reflecteren.
Actie 3: Koppel je voornemen aan een routine
Wil je regelmatig een artikel lezen of een podcast luisteren voor informatie en inspiratie? Koppel dat dan aan een moment dat al in je normale routine zit. Het beste moment is na het voltooien van een taak of actie, dus bijvoorbeeld na het halen van koffie.
Actie 4: Herinner jezelf aan je voornemen
Vergeet je steeds je goede voornemen? Zorg dan voor een herinnering in je telefoon of met een post-it. Er zijn ook apps die helpen bij het aanleren van gewoontes, bijvoorbeeld HabitBull (iOS) of Loop-Habit Tracker (Android).
Actie 5. Beloon jezelf
Kleine beloningen helpen om jezelf een gewoonte aan te leren, bijvoorbeeld een duim omhoog in de spiegel of een compliment aan jezelf. De bij actie 4 genoemde apps werken ook op deze manier.
Actie 6: Deel het met de wereld
Laat de buitenwereld weten wat je goede voornemen is! Dit kan je helpen om het vol te houden. Word je gestoord door een collega terwijl je net wilde gaan reflecteren? Vraag of hij of zij even kan wachten totdat je klaar bent. Gaat de telefoon? Neem een keer niet op.
Actie 7: Doe het samen
Pak je goede voornemen op met iemand die net iets meer gemotiveerd is of die het van nature makkelijker afgaat. Stimuleer elkaar om vol te houden en deel ervaringen.
Actie 8: Gaat het goed? Ga een stapje verder
Breid het gewoontegedrag uit en ga steeds een stapje verder. Zeker als je heel klein begint, ben je snel over de drempel heen. Vaak gaat uitbreiden dan vanzelf. Dus lukt het om elke week een keer te reflecteren op een casus? Kijk dan wat voor andere activiteit je ook op kunt pakken, bijvoorbeeld 5 minuten besteden aan je onlinenetwerk.
Actie 9: Gaat het niet goed? Gun jezelf een nieuwe start
Is ondanks deze tips de motivatie weer wat afgezwakt? Bedenk dat het aanleren van een nieuwe gewoonte tijd kost en discipline vraagt. Lukt het even niet meer? Kijk waarom het niet lukte en begin opnieuw. Besluit wat je deze keer anders gaat doen en maak gebruik van het verse-start-effect.