Grenzen aan de inzet van vrijwilligers
Grenzen aan de inzet van vrijwilligers
“Ik ben onafhankelijk cliëntondersteuner bij een welzijnsorganisatie. De inzet van vrijwilligers ter ondersteuning of vervanging van mantelzorgers ligt bij ons. Ik voel me daarin vaak ‘handelingsverlegen’. Mensen blijven steeds langer thuis wonen waardoor er complexere situaties ontstaan. Je kunt niet altijd meer een vrijwilliger inzetten. Want wat en hoeveel mag je vragen van een vrijwilliger? Wat is ondersteunend aan of vervanging van de mantelzorger, en wanneer is een professionele hulpverlener nodig?”
Individuele leervragen kunnen zijn:
- Hoe match ik inwoner/cliënt en vrijwilliger op een slimme manier?
- Hoe leer ik zicht krijgen op de grenzen van een vrijwilliger en hoe ga ik ermee om?
- Welke gesprekstechnieken helpen mij als ik met een vrijwilliger bespreekbaar wil maken dat hij/zij het vrijwilligerswerk niet meer aankan?
Team leervragen kunnen zijn:
- Welke reflectieactiviteiten kunnen helpen bij de balans houden tussen begeleiding van vrijwilligers en de rest van mijn werk?
- Welke manieren kunnen we met ons team ontwikkelen om vrijwilligers te werven?
Ontwikkel- en reflectieactiviteiten waar je aan kunt denken:
- Bezoek de pagina van Movisie over vrijwilige inzet.
- Ga naar de verhalen, ervaringen en tips uit de kennisbundel Samenspel met mantelzorgers en vrijwilligers Samenwerken met vrijwilligers. Kies een verhaal of instrument en maak met je team een plan hoe jullie hiermee in een werksituatie kunnen experimenteren. Hulpmiddelen Praktijkonderzoek en Experimenteren kunnen je helpen.
- Leer met deze video van Berthold Gunster (Omdenken) hoe je actieve burgers kunt bereiken.
- Zet de matchingbox van VCUtrecht in om sneller en efficiënter een match te krijgen tussen taken en vrijwilliger.
- Gebruik je netwerk, en stel je vraag op bijvoorbeeld 1SociaalDomein en Hulpmiddel Digitale wereld kan je helpen.
- Leer hoe je social media inzet om potentiële vrijwilligers te bereiken. Een leuk en praktisch boek om je op weg te helpen is ‘Social media in sociaal werk. Dat zorgt beter.’, M. Gulden en J. Van der Wulff (2015).
- Doe een klein onderzoek: ga in gesprek met vrijwilligers en ketenpartners over hun visie op vrijwilligerswerk, mantelzorg, inzet van professionele zorgverleners en de grenzen daarbij. Wat leer je hiervan? Hier kun je het hulpmiddel Praktijkonderzoek voor gebruiken.
- Gebruik een werkoverleg of intervisiegroep om met je team te innoveren: organiseer een brainstorm rondom een aantal praktijksituaties die te maken hebben met werken met vrijwilligers. Betrek daar ook vrijwilligers bij. Bedenk wat beter kan en ga er gezamenlijk mee aan de slag. Hulpmiddel Experimenteren kan jullie helpen.
- Organiseer samen met je team of intervisiegroep een training voor het werven en behouden van vrijwilligers.
- Bij het Platform Arbeidsmarkt Jeugdzorg vind je een aantal reflectietools -en methodieken waar je individueel of als team mee aan het werk kunt. Hulpmiddel Reflecteren kan je ook helpen.