Omgaan met verschillende achtergronden en denkwijzen

Omgaan met verschillende achtergronden en denkwijzen

“Ik werk met een Syrisch echtpaar, waarvan moeder wil scheiden. Vader is een beetje in de war door de keuze van zijn vrouw. Hij woont met de kinderen in het huis dat op naam staat van de moeder. Zij wil niet voor de kinderen zorgen en woont momenteel elders. Uithuiszetting dreigt voor de vader en kinderen. Ik ben bang dat de kinderen hier iets aan overhouden en maak me zorgen. Hoe kan ik de kinderen monitoren en via vader hulp aanbieden? Ik heb gemerkt dat hun cultuur hierin erg verschilt van de onze. Ga je naar een psycholoog of psychiater, dan ben je gek.”

Leervragen kunnen zijn:

  • Hoe leer ik omgaan met andere denkwijzen over ziekte, handicap en psychische problemen?
  • Wat moet ik weten en kunnen voor een integrale aanpak van de problemen?
  • Hoe en wat kan ik leren van successen van collega’s?

Ontwikkel- en reflectieactiviteiten waar je aan kunt denken:

  • Vergroot je kennis over werken met mensen uit een andere cultuur en/of met een andere achtergrond. Bijvoorbeeld met een e-learning module zoals in de Toolkit ‘Bouwen op een Intercultureel Fundament’, een opleiding bij de RINO-groep of een online-cursus bij de Movisie academie. Hulpmiddel Scholing kan je helpen bij het vinden van een cursus of training.
  • Zoek een expert en ontwikkel samen een integrale aanpak voor de praktijksituatie. Bedenk ook hoe je jouw nieuwe inzichten kunt delen met collega’s, bijvoorbeeld met een blog, vlog of podcast. Hulpmiddel Oogsten wat je leert kan je helpen.
  • Leg de praktijksituatie voor aan collega-professionals, bijvoorbeeld bij de beroepsverenigingen BVjong en BPSW of op 1SociaalDomein. Hebben zij voorbeelden waarbij de hulpverlening goed op gang kwam? Wat waren werkende elementen? Hulpmiddel Onlinenetwerk helpt om je onlinenetwerk te gebruiken.
  • Reflecteer samen met collega’s op hoe je nu omgaat met andere denkwijzen. Wat werkt en wat zou je anders aan kunnen pakken? Bij FCB vind je een aantal mooie reflectietools. Hulpmiddel Reflecteren kan je helpen.

Alle praktijksituaties