Onlinenetwerk: Hoe zet je online netwerken in?

Je kunt met leervragen terecht bij directe collega’s en je kunt onlinenetwerken benutten. Online je vraag stellen kost relatief weinig tijd, je hebt een groot bereik en krijgt vaak snel reacties. In dit hulpmiddel maak je kennis met drie manieren van online communiceren.

Manier 1: Bevraag collega’s in een onlinegroep

Deel als team snel vragen en antwoorden in een onlinegroep. Gebruik deze groep niet voor andere zaken. Een WhatsApp-groep is eenvoudig en laagdrempelig. Of probeer het iets uitgebreidere Slack.

Manier 2: Benut LinkedIn

Heb je al een LinkedIn profiel? Zo niet, dan vind je hier een handleiding en een webinar met uitleg. Hoe benut je dit online netwerk goed? Trek de stoute schoenen aan en ‘post’ je vraag: “Wie heeft er ervaring met… ? Wie heeft een tip over…?” en kijk wat dat oplevert. Volg anderen en neem eens deel aan een discussie. En bedenk: Als jij regelmatig reageert op vragen van anderen, zullen zij eerder reageren op die van jou.

Manier 3: Breid je onlinenetwerken uit

Je kunt professionals op LinkedIn en Twitter volgen die niet in jouw netwerk zitten.  Hou je tijdlijn in de gaten en klik op ‘volgen’ bij een interessant bericht dat langskomt. Hier kun je leren hoe Twitter werkt. Op het platform 1sociaalDomein zijn collega sociaal werkers actief met het halen en brengen van kennis.

Tip

Kies een netwerk uit waar jij je prettig bij voelt en waar al wat mensen die je kent actief zijn. Van daaruit kun je je netwerk uitbreiden. Experimenteer een paar weken. Neem elke dag een moment om vragen en antwoorden te lezen. En ben je eraan toe, stel of beantwoord dan zelf een vraag.